Arman Alizad: pelosta tiedän kaiken

Tehyn Parasta aikaa -tapahtuman päätöspuhujana oli toimittaja Arman Alizad, joka kertoi unelmien tavoittelusta ja toteutuksesta. Omia tv-ohjelmiaan hän toteuttaa ihmiseltä ihmiselle.

- Mitään tarinaa ei voi kertoa, ellei ymmärrä ihmistä ja hänen taustojaan.

Arman on tv-ohjelmissaan kiertänyt maailmaa ja tavannut ihmisiä sellaisissa olosuhteissa, joista harvalla on omakohtaista kokemusta.

- En tiedä rohkeudesta mitään, mutta pelosta tiedän kaiken. Omat kokemukset ovat auttaneet voittamaan pelon ja menemään kohti omia unelmia.

Hän rohkaisi ihmisiä kohtaamaan omat pelkonsa ja menemään kohti tuntematonta, vaikka se pelottaisi: rohkeus ei ole pelon puuttumista, vaan tarkoittaa, että jokin asia on pelkoa tärkeämpi.

Niitä rinnakkaistodellisuuksia, joita Alizad on kohdannut maailmalla, löytyy Suomestakin. Niiden ohi moni kävelee päivittäin: on köyhyyttä, sairautta, yksinäisyyttä. Näitä tarinoita Arman haluaa kertoa. Uran pysäyttävin kohtaaminen tapahtui, kun hän oli kuvaamassa jaksoa kotihoidosta.

- Ihmiselämän hauraus löi päin näköä moukarilla, kun vanhus kertoi istuvansa samassa kohdassa joka päivä pääsemättä ulos. Silloin havahduin siihen, kuinka monen oven takana istuu vastaava vanhus. Ne, jotka pääsevät ulos, eivät edes mieti asiaa. Se on itsestäänselvyys.

Maailmaa kiertäneen Armanin mukaan kaksi isointa ongelmaa ovat se, että ihmiset eivät ymmärrä toisiaan ja koulutuksen puute.

- Nykypäivän keskustelukulttuurin isoimpia ongelmia on se, että ymmärtäminen nähdään hyväksymisenä. Se polarisoi keskusteluja. Asioita ei tarvitse hyväksyä, mutta ne pitää pystyä ymmärtämään. Luottamus ja ymmärrys luodaan avoimuudella, keskustelemalla ja tekemällä yhdessä.

Ympäri maailman koulutus puolestaan on aina keino päästä pois kurjuudesta. Ympäri maailmaa kurjissa oloissa elävien lasten suurin unelma on päästä kouluun. Heillä on yhteinen unelma ammatista, jossa voi auttaa muita ihmisiä.

- Niitä ammatteja pidetään korkeassa arvossa, Arman tähdensi.

Uutiset

Lisää uutisia